İngiltere’de kurduğunuz limited şirketi çeşitli nedenlerle kapatma kararı alırsanız, kapatma işlemi sırasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu yazımızda bir limited şirketin kapatılması sürecini inceleyeceğiz.
Şirketinizi kapatmaya kesin olarak karar verdikten sonra öncelikle yarım kalan işleri tamamlamalısınız. Bundan kastımız henüz ödenmemiş olan faturalarınızı ödemek, müşterilerinizden henüz tahsil edemediğiniz alacaklarınızı tahsil etmek ve bu işlemleri tamamlayıp şirketinizi resmi olarak kapatana kadar geçecek sürede oluşacak giderler için kaynak ayırmak.
KDV
Eğer şirketinizin KDV kaydı varsa, VAT-7 formunu doldurup teslim ederek kaydınızı sildirmek istediğinizi HMRC’ye (Maliye) bildirmeniz gerekmektedir. Başvurunuzu müteakip HMRC sizinle iletişime geçerek kaydınızı hangi tarihte sileceğini belirtir. KDV kaydınız silinene kadar yapacağınız alışverişlerde KDV kayıtlarını tutmaya devam etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Ayrıca elinizde kalan stok ve işletmenizin sahip olduğu ekipmanı daha hesaba katan son bir KDV beyannamesi hazırlamanız gerekecektir.
Kurumlar Vergisi (Corporation Tax)
HMRC’ye (Maliye) şirketinizin artık ticari faaliyette bulunmayacağını bildirmelisiniz. Böylece HMRC size Kurumlar Vergisi konusunda hatırlatmada bulunmayı durduracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, HMRC’nin size öncesinde bir kurumlar vergisi hatırlatması göndermiş olması halinde mutlaka çevrimiçi olarak bir beyannamede bulunmanız gerektiğidir. Bu beyanname marifetiyle HMRC şirketinizin artık faal olmadığını öğrenecektir.
Eğer şirketinize HMRC tarafından gönderilmiş bir kurumlar vergisi hatırlatması bulunmuyorsa, şirketinizin artık faal olmadığını 0300 200 3410 numaralı telefonu arayarak sözlü şekilde veya Corporation Tax Services, HM Revenue and Customs, BX9 1AX, United Kingdom adresine mektup göndererek yazılı şekilde bildirebilirsiniz.
PAYE Planı (PAYE Scheme)
Eğer aktif bir PAYE planınız bulunuyorsa HMRC’ye bunun artık aktif olmadığını bildirmeniz gerekir ve böylece kapatılır. Bunun nasıl yapılacağı konusunda muhasebecinizden yardım alabilir veya HMRC’nin web sitesindeki adımları takip ederek bu işlemi yapabilirsiniz.
Sermaye Kazançları
Şirketinizin bazı ekipmanlarını (dizüstü bilgisayar vb.) şirket kapandıktan sonra kendinize almak istiyorsanız bunlar için Sermaye Kazanç Vergisi (Capital Gains TAX) ödemeniz gerekebilir.
Şirketinizin varlıkları borçlarını ödemek için yeterli mi?
Şirketinizi kapatırken dikkate alınması gereken önemli hususlardan bir diğeri ise şirketinizin varlıklarının borçlarını ödemek için yeterli olup olmadığı ve borçlarını derhal ödeme imkanına sahip olup olmamasıdır. Eğer bu sorulara cevabınız evet ise, şirket tasfiye edilirken hissedarlara dağıtılacak varlıklar bulunduğu anlamına gelir. Eğer cevabınız hayır ise bu, şirketinizin borçlarını ödemekte acze düşmesi anlamına gelir.
Varlıkları borçlarından fazla olan bir şirketin kapatılması: Kapatma/Gayrı resmi ihtar
Şirketinizin varlıkları borçlarından fazlaysa kapatma işlemi için birkaç seçeneğiniz mevcuttur. Bunlardan birincisi gayri resmi ihtar ile kapatmadır.
Şirketinizi Companies House kayıtlarından silmek için şirket müdürlerinden birisinin DS01 kapatma formunu doldurması gerekir. Bu form doldurulurken Şirket Kayıt Numarası (Company Registration Number), ve şirket yöneticilerinin tamamının veya çoğunluğunun isim ve imzaları gerekecektir. Ayrıca kapatma başvurusunda bulunduğunuz şirkete ait olmayan bir hesaptan 10£’luk bir çeki de formla birlikte teslim etmeniz gerekecektir.
DS01 formunun kendine ulaşmasının ardından HMRC, kapatmaya itiraz etmek isteyebilecek üçüncü şahısların şirketinizin kapatılmakta olduğundan haberdar olmasını imkan sağlamak için Resmi Gazetede Londra, Edinburgh veya Belfast’ta bir ilan yayınlayacaktır. Eğer 3 ay içerisinde herhangi bir itiraz gelmezse Companies House şirketinizin kapatıldığını Resmi Gazete yoluyla teyit edecektir.
Şirketinizin tasfiyesi süresinde geriye kalan karın hissedarlara adil bir şekilde dağıtılması gerekecektir. Bunu vergisel açıdan en verimli şekilde yapmanız gerekecektir ki bu başka bir yazının konusudur.
Ayrıca şirketinizi kapatmadan önce şirket varlıklarını tasfiye etmeyi unutmayın. Çünkü şirket kapatıldıktan sonra banka hesapları dondurulur ve hesaplarda kalan para devlete aktarılır.
Varlıkları borçlarından fazla olan bir şirketin kapatılması: Üyelerin Gönüllü Tasfiyesi (Members Voluntary Liquidation – MVL)
Üyelerin Gönüllü Tasfiyesi (MVL) şirketinizden vergisel olarak etkin şekilde para çıkarmanız için uygun bir yöntemdir. Böylece geri kalan kar hissedarlar arasında temettü olarak değil de sermaye olarak dağıtılabilir.
Şirketinizi bu yöntemle tasfiye etmenin en önemli faydası, şirket varlıklarını Gelir Vergisine tabi şekilde değil de Sermaye Kazanç Vergisine tabi olarak tasfiye edebilmeniz ve daha az vergi ödemenizdir.
Şirketinizi MVL yöntemiyle kapatmanın maliyeti yaklaşık 2250£’dan başlamaktadır. Bu nedenle bu seçenek ancak 35000£’dan fazla karla kapatırsanız MVL’nin geçerli bir opsiyon olacağı anlamına gelir.
Borçlarını ödemekte acze düşen şirketin kapatılması
Şirket müdürleri ve hissedarları şirketin varlıklarının borçlarını ödemek için yeterli olmadığı ve borçlarını ödemede acze düştüğü konusunda hemfikir ise şirketi kapatmak için Alacaklıların Gönüllü Tasfiyesine (Creditors’ Voluntary Liquidation – CVL) ihtiyaç vardır. Bu şekilde şirketin varlıkları alacaklılarına tahsis edilir.
Bu yola başvurmak için hissedarların en az %75’inin CVL’yi kabul etmesi gerekir. Bu şart sağlandıktan sonra lisanslı bir İflas Uygulayıcı (Insolvency Practitioner) ile görüşmeniz gerekecektir. CVL sürecinin ne kadar zamanda tamamlanacağı şirketin büyüklüğüne, varlıklarının ve borçlarının ne kadar karmaşık olduğuna bağlı olarak işletmeden işletmeye farklılık göstermektedir.
CVL süreci tamamlanınca şirketiniz Companies House sicilinden çıkarılacak ve resmi olarak kapanmış olacaktır.
Artık faaliyette bulunmayacak olan şirketinizi kapatmak yerine beklemeye alma
Şimdi olmasa da gelecekte şirketinizi aktif olarak kullanıp ticaret yapma ihtimaliniz olduğunu düşünüyorsanız şirketinizi her zaman “beklemeye alabilirsiniz”. Bunun anlamı, HMRC’ye (Maliye) şirketiniz için kapatma başvurusu yapmak yerine şirket faaliyetlerini durdurabilirsiniz. Bu durumda belirli vergi beyannamelerini yapmaya devam etmeniz gerekir. Ancak herhangi bir faaliyette bulunmayacağınız için gelirleriniz sıfır olacaktır ve bu şekilde HMRC şirketinizin beklemeye alındığını görecektir.
Şirketinizi kapatma süreci yukarıda da açıkladığımız gibi bazı durumlarda biraz karmaşık olabilmektedir. Bu nedenle şirketinizi kapatmaya karar verdiğinizde işlemlere başlamadan önce bir muhasebeciye danışmanızda fayda olacaktır.